top of page

Х Міжнародний мовно-літературний конкурс ім. Тараса Шевченка

24 жовтня 2019 року у нашій школі, з метою вшанування творчої спадщини Тараса Григоровича Шевченка, виявлення творчо обдарованої молоді, розвитку її потенціалу, виховання у молодого покоління поваги до мови і традицій свого народу, підвищення рівня мовної освіти в Україні, відбулися урочистості з нагоди відкриття Х (ювілейного) Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Був проведений І етап конкурсу серед учнів 5-10 класів відповідно до Положення про Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 року № 571.

У конкурсі взяли участь 22 учня 5-10 класів.

Завдання І етапу конкурсу були розроблені вчителями-філолагами Тарасенко І.В. та Прихожою В.П. відповідно до вимог шкільної програми. Тематика завдань була пов’язана з культурою, мораллю, духовними цінностями українського народу, які сприяють об’єднанню, формуванню почуття патріотизму, оптимізму й віри в щасливе майбуття української держави, про яку мріяв і писав у своїх творах Тарас Шевченко. Вони сприяли розкриттю не тільки мовних знань, практичних навичок, а й творчих здібностей учнів.

З метою популяризації проведення Конкурсу учням були роздані бюлетені, в яких містилася інформація про Міжнародний

мовно-літературинй конкурс ім. Тараса Шевченка та роль Т.Г.Шевченка і його творчості у становленні української культури та переглянуто відео-фільм: «Дитячими стежками Кобзаря». Бажаємо успіхів нашим юним шевченкознавцям!!!

вааа.png
Якорь 1

І (шкільний) етап Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика

Традиційні свята згуртовують учнів, виховують почуття приналежності до шкільної родини.
Щорічно в КЗ "Матвіївська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів" ЗОР відзначається День української писемності та мови, в рамках якого проводиться Міжнародний конкурс знавців української мови ім. П. Яцика.
Цьогоріч вчителі української мови та літератури:

Челноков Павло Анатолійович, Павленко Наталія Євгеніївна, Жифарська Наталія Євгеніївна - підготували і провели серед учнів 4-10-х класів І (шкільний) етап ХХ мовного змагання, який розпочався з інформ-досьє "Українець, що відмовився бути бідним". Після перегляду відеоролика діти розпочали інтелектуальні "перегони", які стали лише початком

цікавих випробувань, конкурсів, онлайн-ігор тижня, присвяченого рідній мові.

Якорь 2

ІІ етап Міжнародного конкурсу знавців української мови ім. Петра Яцика

Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика спрямований на піднесення престижу української мови серед молоді, виховання поваги до культури і традицій українського народу.

Мовний «марафон» триває… 08 листопада 2019 року переможниці І (шкільного) етапу цього змагання, учениці КЗ «Матвіївська ЗОСШ-інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР: Леоненко Мар`яна, Комарова Аміна, Єрьоменко Вікторія – були запрошені на ІІ етап конкурсу, що відбувся в КЗ «Запорізький Січовий колегіум-інтернат» ЗОР. У заході брали участь школярі 3-11 класів закладів освіти Запорізької області. Конкурсанти виконували творчі завдання, орієнтовані на виявлення рівня знань з української мови.  

Якорь 3

ХІХ Всеукраїнський диктант національної єдності

 У 2000 році з метою єднання навколо мови був започаткований   Всеукраїнський диктант національної єдності. Відтоді всі охочі в Україні і за кордоном можуть перевірити, наскільки добре вони знають українську мову.

8 листопада 2019 р. традиційно відбувся ХІХ Всеукраїнський диктант національної єдності, який організувала Національна суспільна телерадіокомпанія України напередодні Дня писемності.

Учні та вчителі нашої школи теж взяли участь у написанні диктанту. Вони слухали пряму трансляцію зі студії Українського радіо, де мовознавець Олександр Авраменко зачитав текст диктанту, який писали за новими правилами.

 Новація цього року – перевірити власну грамотність можна було вже за 15 хвилин після написання.

У 2018 році до акції долучилося майже 33 000 учасників, було  311 переможців радіодиктанту національної єдності.  Лише однієї помилки припустилися 1004 людини. Це була найбільша кількість переможців за час існування акції. В попередні роки лише одиниці писали диктант без жодної помилки. 

Якорь 4
63a45e4864d830f73ba38017e71dca11.png

Учні 5 класу КЗ "Матвіївська ЗОСШ-інтернат І-ІІІ ступенів" ЗОР разом із вчителем української мови та літератури Павленко Н.Є. взяли участь у ІІІ Всеукраїнському учнівському літературно-мистецькому конкурсі «Стежками Каменяра» в номінації «Краща ілюстрація до творів Івана Франка». Цей Конкурс має на меті посилити творчу мотивацію у вивченні учнями творчості Івана Франка шляхом створення літературно-мистецьких творів у різних жанрах, у яких він працював, та дослідити його літературну спадщину, наукову, культурологічну та громадську діяльність.

Всеукраїнський учнівський літературно-мистецький 

 конкурс «Стежками Каменяра»

Якорь 5

ХХХІХ Обласна краєзнавча  конференція учнівської молоді «Краєзнавчі нариси Запорізького краю»

22 листопада 2019 року у Запоріжжі комунальним закладом «Запорізький обласний центр туризму і краєзнавства,

спорту та екскурсій учнівської молоді» Запорізької обласної ради була проведена ХХХІХ Обласна краєзнавча

конференція учнівської молоді «Краєзнавчі нариси Запорізького краю». Захід відбувався у чудовому залі

Запорізького обласного краєзнавчого музею, який радо приймав гостей. І не випадково, бо цього року конференція присвячена 80-річчю утворення Запорізької області.

Головна мета конференції – це залучення учнівської молоді до активної дослідницької діяльності з вивчення та

збереження природної та історико-культурної спадщини рідного краю.

У заході взяли участь учениця 10-го класу КЗ «Матвіївська ЗОСШ-інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР Дем`янчук Анастасія та науковий керівник Шашкіна Оксана Анатоліївна, які презентували роботу на тему «Лялька-мотанка як сакральний оберіг українського народу». За результатами виступів Анастасія посіла ІІІ місце.

Якорь 7

ІV Міжнародна гра зі світової літератури "Sunflower-2019"

28 листопада 2019 року відбулася ІV Міжнародна гра зі світової літератури «Sunflower» – гра, у якій дитина почуває себе здатною досягти успіху. Щорічно кількість учнів нашої школи, які б хотіли взяти участь в інтелектуальному конкурсі, зростає. Цьогоріч 83 учасника із великим задоволенням розв’язували ребуси, шукали правильні відповіді у завданнях, демонструючи свої знання із зарубіжної літератури. Перед тим, як поринути у дивовижний художній світ, діти познайомилися з цікавими та незвичайними фактами про письменників та їхні твори, переглянувши артскрайбінг «А чи знаєте ви?», підготований учителем зарубіжної літератури Жифарською Н.Є.

Якорь 8

При написанні листа вона також вчиться аналізувати своє життя, свої вчинки, свої бажання, обираючи найбажаніше і найнеобхідніше.

А ще це чудове поле для творчості, адже дитина може його прикрашати, додаючи малюнки, аплікації тощо.

elshar38.png
elshar38.png

Наближається 19 грудня – День Святого Миколая, одного з найбільш шанованих в Україні святих, який  допомагав людям.

Усі діти з нетерпінням чекають Миколая, адже саме в чарівну ніч на 19 грудня вони отримують подарунки. Святий Миколай приносить їх діткам усього світу, а особливо – слухняним.

Звісно, доброму дідусю важко запам'ятати всі побажання,

тому прийнято писати Чудотворцю листи.

Учні 5-го класу КЗ "Матвіївська ЗОСШ-інтернат І-ІІІ ступенів" ЗОР разом із вчителями української мови та літератури Павленко Н.Є. і Жифарською Н.Є. також підтримують народні традиції українців, тому з радістю долучилися до цієї чарівної події. Окрім того, що листування з Миколаєм вносить елемент казковості, дитина зміцнює свою віру в чудо.

Якорь 6

Всеукраїнський інтерактивний конкурс "МАН-Юніор Ерудит"

изображение_viber_2020-04-20_19-44-23.jp

У листопаді-грудні 2019 р. Національним центром "Мала академія наук України" був проведений Всеукраїнський відкритий інтерактивний конкурс "МАН-Юніор Ерудит". До участі у конкурсі долучилися і дві команди юних дослідників з нашої школи.

Це 12 істориків та 10 екологів.

І ось, нарешті, ми дочекалися результатів конкурсу, і наші сподівання на високий результат виправдалися.

Результати з історії:

Сертифікати І ступеню (відмінний результат) отримали 4 учні - Гузій Софія (5 кл.), Прихожий Ігор (5 кл.), Смолярова Софія (6 кл.), Сергієнко Анастасія (8 кл.). 

Сертифікати ІІ ступеню (добрий результат) отримали 5 учнів - Сергієнко Дар`я (6 кл.), Коростильова Альона (8 кл.), Артемченко Максим (8 кл.), Олексюк Діана (10 кл.), Москаленко Микита (10 кл.).

Результати з екології:

Сертифікати І ступеню (відмінний результат) отримали 4 учні - Прихожий Ігор (5 кл.), Сергієнко Дар`я (6 кл.), Тоцький Ілля (7 кл.), Сергієнко Анастасія (8 кл.). 

Сертифікати ІІ ступеню (добрий результат) отримали 2 учні - Балута Максим (7 кл.), Коростильова Альона (8 кл.).

Щиро вітаємо переможців та бажаємо їм подальших успіхів!

изображение_viber_2020-04-20_19-44-22.jp
Без названия.jpg
Якорь 9

Фестиваль "PLAY FEST - 2020"

Обставини, у яких ми сьогодні з вами знаходимось, на жаль, не дозволяють нам провести фестиваль PLAY FEST 2020 фізично. І тому, ми будемо рухатися з вами із формату офлайн у формат он-лайн. 

Що це означає для проєкту «Успіх»? Це означає лише одне: проєкт і робота над проєктом далі продовжуються!

У вас певно питання: Як бути, адже ми не побудували моделі?  Але це не головне. Головне - це той шлях, який ми вже пройшли, який зараз проходимо у дистанційній реальності. 

Що далі?  З 1 до 9 червня експерти будуть переглядати  роботи і визначати номінації. 10 червня - святковий етер у Fb спільноті PLAY FEST 2020!

Освітній конкурс "Олімпіс"

Однією з головних причин, чому багато учнів мають погані результати навчання, є відсутність мотивації до навчання.

Для багатьох учнів формальне навчання здається нудним і нецікавим. Головною метою освітніх конкурсів «Олімпіс» є зацікавлення учнів навчальними предметами і підвищення мотивації до навчання.

Беручи участь у конкурсах, учні можуть перевірити свої знання, повторити вивчений матеріал. Оскільки конкурси проводяться онлайн, вони розвивають комп'ютерні навички. Після конкурсів вчителі можуть переглянути відповіді своїх учнів і визначити теми, в яких учні мають труднощі. На відміну від традиційних олімпіад, в освітніх конкурсах «Олімпіс» присутні завдання різної складності, тому в них можуть брати участь всі учні без винятку.

Якорь 10
Якорь 11
Снимок.PNG

В умовах карантину застосування таких сервісів дає змогу зацікавити учнів до вивчення предмету, розвиває креативне мислення, творчий підхід і допомагає вчителю легко та нестандартно організувати навчальну діяльність дистанційної освіти.

Пропоную Вам дидактичну онлайн-гру з географії "Колиска найдавніших цивілізацій", створену за допомогою онлайн-сервісу  Umaigra.

Учням пропонується здійснити віртуальну подорож Євразією, долаючи "перешкоди" у вигляді запитань з теми "Євразія".

Підготував учитель географії Жданов В.М.

Колиска найдавніших цивілізацій

Сьогодні практично неможливо уявити життя без комп'ютера та IT технологій. Сучасні діти не уявляють своє життя без Інтернету з його соціальним спілкуванням та інформаційними ресурсами. Ми спостерігаємо, як росте покоління візуалів, для яких головним джерелом інформації є зоровий ряд. Все це пояснює необхідність використання нових світових інформаційних розробок в освітній діяльності. Однією з інновацій в освітньому процесі, використовуваному в сучасному світі, є хмарні сервіси.

Снимокчвм.PNG
Якорь 12

Всеукраїнська українознавча гра "Соняшник-2020"

«Соняшник» – гра справжніх патріотів

5 березня 2020 року відбулася  Всеукраїнська українознавча гра “Соняшник”, яка об’єднала в одну родину учнів,  закоханих у  рідну мову.

Цьогоріч “Соняшникове” свято знову завітало  до нашого закладу. 46 учнів   2-10-их класів   влилися  у величезну “соняшникову” родину, щоб спробувати свої сили. До участі в грі дітей спонукала допитливість, активність, вболівання за рідну мову, а найголовніше –

бажання пізнати нове, перевірити свої знання не тільки з мови, а й історії України, знання звичаїв і традицій нашого народу.

Учнів чекали цікаві завдання, які  вони  виконували із захопленням і задоволенням. Кожен учасник мав можливість перевірити свою грамотність, уміння аналітично й логічно мислити, працювати самостійно, продемонструвати глибоку ерудицію і кмітливість.  

Здобувачі освіти з ентузіазмом виконували завдання конкурсу і от ми отримали результати.

Вітаємо Олексюк Діану, яка отримала Диплом ІІІ ступеня Всеукраїнського рівня,  Сергієнко Дар’ю, яка отримала

Диплом ІІ ступеня регіонального рівня.

Вітаємо 42 учнів молодшої школи, які отримали Дипломи переможця в початковій школі.

Бажаємо й надалі наполегливо працювати й сягати вершин!

Якорь 13
bottom of page